Kawa po turecku, espresso i wiele innych – jaki rodzaj kawy wybrać?

Od czasu kiedy kawa pojawiła się w niemal każdym zakamarku świata głównie za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma bodaj człowieka, jaki oparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, oczywiście mowa tu o hobbystach oraz smakoszach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez dużo lat ludzie opracowali bezlik sposobów na spożycie zwanej w krajach arabskich kahvy. Pobudzające właściwości ziaren w pierwszej chwili budziły sporo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat później.

Pierwsze kawiarnie stawały się nieraz forami gwarnych debat na temat tego specyfiku, co wybitnie niepokoiło sułtanów. U schyłku wtrąconego już poprzednio – szesnastego – wieku wszelkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik handlowy stało się nadzwyczaj mocne oraz zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za sprawą Turków na polskie ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, gdy oni to wtenczas piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, w następstwie tego dzisiaj z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem.

W pierwszej kolejności uznawana za nieapetyczną, a nawet i szkodliwą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju dopiero na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego wieku, w napomkniętym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kawiarnie oznaczane kafehausami – dzisiaj rekomendujemy najlepsza kawa ziarnista. Mimo to mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. W pierwszej chwili kawę pito na sposób wschodni czyli czarną i bez żadnych dodatków.

Ekspresowo niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, cukrem, a nawet oraz solą. Dzisiaj mamy dużo wersji parzenia oraz podawania kawy. Najatrakcyjniejsze warianty napoju kawowego popularne nie tylko w Europie jednak oraz na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, jakiej bazą jest kawa rozdrabniana.

Dodaj komentarz