Którą kawę wybrać? Palarnia podpowie

Nie od dziś perfekcyjnie jest popularne pojęcie, iż „Brazylia to kraj kawy”. Jednak bardziej konkretnie mówimy tutaj o najogromniejszym producencie tej używki. Najlepszych kaw jesteśmy w stanie albowiem poszukiwać w wielu innych państwach oraz na innych nawet lądach. Należałoby tutaj wobec tego przenieść się do Afryki Tam bo rośnie krzew zwany kawowym oraz wywodzi się on z Mozambiku, Abisynii, a też obszaru tak zwanych Wielkich Jezior. To z tej oczywiście rośliny rodzi się owoc, którego to nasiona po wysuszeniu trafiają do pojedynczych krajów, gdzie też są oddawane procesowi palenia. Jako, iż mówimy tu o ziarnach z krajów arabskich, stąd także nie zdumiewa, lub ewentualnie także nie powinna nikogo zdumiewać nazwa ziaren definiowana mianem Arabiki. I to one są najlepszymi spośród wszystkich innych, jeśli chodzi o produkcję kawy. Kawa arabska jest niezmiernie ceniona na całym świecie i dużo gatunków omawianego tu „trunku” sporządza się z ziaren Arabiki.

Mówiliśmy już o Ameryce Południowej (Brazylia), Afryce (Mozambik, Abisynia) jakkolwiek warto też szczególną uwagę zwrócić ku Europie, a o wiele bardziej dokładnie Włochom, jeżeli mówimy o znamienitych kawach. Tutaj bowiem powstaje ogrom gatunkowo odpowiednich kaw. Jedną z nich będzie na pewno mielona kawa – poleca finestcoffee.pl. Jest ona trunkiem bardzo chwalonym przez „kawoszy” za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku. Pellini jest producentem z Werony oraz możemy tutaj ogłosić o tym, że kawa z tych palarni to mieszanka znamionująca się w 100 % jeśli mówimy właśnie o ziarnach Arabiki.

Mówimy tu o owianym tajemnicą procesie palenia ziaren, a receptura jest nadzwyczaj szczegółową. Jej skutkiem jest powstawanie artykułu o niezwykłym smaku i równie wyszukanym aromacie. Kawa albowiem musi posiadać swój aromat. Inną włoska kawą w pełni ziarnistą jeśli chodzi o Arabiki jest na pewno też mielona kawa Arcaffe Mokacrema Tu aromat kwiatów i słodu, a także wyczuwalna nutka owoców cytrusowych okazują się być charakterystyczne dla tej kawy. W efekcie dostajemy łagodnie kwasową oraz wzbogaconą przez przyjemny i długotrwały posmak miodu mieszankę Arcaffe.

Dodaj komentarz